Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto łaciate
Masa I. 2 łyżki masła rozgrzewamy, dodajemy do niego 4 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy pozostawiając jeszcze ok minuty na ogniu. Na chwilkę ściągamy z kuchenki, powoli wlewamy 1 szklankę mleka ciągle mieszając. Dodajemy 3 łyżki cukru i znów stawiamy na ogień. Dokładnie mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i zgęstnieje. Studzimy. Pół kostki margaryny ucieramy dodając po łyżce budyniu. Smarujemy nią pierwszą część ciasta.
Masa II. Pół kostki margarynę ucieramy z 250g kremu czekoladowego np. nutella. Ok. 2 łyżki masy zostawiamy na dekorację. ;) Resztę masy nakładamy na masę I i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostawioną częścią masy czekoladowej smarujemy wierzch i posypujemy siekaną białą czekoladą i gotowe. ;)