Sposób przygotowania

1.Rozkruszyć drożdże do miski, posypać 2-3 łyżkami cukru, zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką miskę i odstawić w cieple miejsce na 30 minut aby drożdże wyrosły. Dodać jajka, cukier waniliowy, przesiać mąkę, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie jak na kluski.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, potem obtaczać w mące i dodać do ciasta.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Cala rodzinka uwielbia ta babkę na ciepło taka z mlekiem prosto z blachy.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    apetyczne zdjecia
  • 3
    original
    Opublikowano

    Bartolomeo

    aż ślinka leci :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubie drodzowce.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam drożdżowe ciasta :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    bardzo lubię babki drożdżowe
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    smaczna:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !