Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozetka śliwkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 200 ml
drożdże 4,5 dag
mąka 50 dag
cukier 8 dag
masło 8 dag
sól
jajko
masa marcepanowa 20 dag
mus śliwkowy 15 dag
kremówka 10 dag
konfitura morelowa 3 łyżki
suszone śliwki 4 szt.
posiekane pistacje 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rozetka śliwkowa

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z cukrem, masłem i solą. Dodać mleko z drożdżami i jajko, wyrobić. Umieścić w posypanej mąką misce, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkować. Marcepan utrzeć z musem śliwkowym i kremówką. Rozsmarować na cieście (zostawić brzeg). Zwinąć od dłuższego boku, pokroić na 14 plasterków. Ułożyć w natłuszczonej blasze, odstawić na 30 minut. Piec 40 minut w temp. 175 stopni. Rozetkę posmarować konfiturą. Brzegi posypać posiekanymi śliwkami, pistacjami i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak