Sposób przygotowania

Ryż opłukać, osączyć, włożyć do pół litra wrzącego mleka, ugotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko wsiąknie w ryż, Przykryć. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z częścią cukru do białości, zaparzyć małą ilość wrzącego mleka, Białka ubić, dodając po trochu pozostałą ilość cukru. resztę mleka zagotować, i wkładać łyżką ubitą pianę. po ścięciu zanurzonej powierzchni bezików odwrócić je i dogotować. Połączyć zaparzone żółtka z zupą i ugotowanym ryżem. Doprawić cukrem i solą do smaku, dodać cukier waniliowy lub sproszkowaną wanilię. Podając do każdej porcji dodawać beziki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !