Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie robiłem jeszcze rissotta. Narazie sie tylko przemierzam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    risotto bez wina?
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Niestety, risotto to to nie jest, a tylko ryż z warzywami. Brakuje nie tylko wina, ale też ryżu arborio, którego nie gotuje się osobno, a smaży na patelni, podlewając wywarem i winem...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Kto wam powiedział, że wino musi być. Poczytajcie sobie Leksykon sztuki kulinarnej Macieja Halbańskiego, hasło risotto.
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Wystarczy pojechać do Włoch lub zjeść risotto przygotowane przez rodowitego Włocha, aby wyrobić sobie choć mgliste pojęcie o tej potrawie :-) Pan Halbański, z tego co kojarzę tworzył własne wariacje różnych potraw i do risotto dawał np. mortadelę, która w jego czasach była w miarę łatwo dostępna, ale nigdy nie uważał się autorytem w sprawach kuchni włoskiej. Drugą sprawą jest to, że risotto jest potrawą z założenia jednogarnkową, wymagającą podsmażenia ryżu na patelni i później jego ugotowania z dodatkiem wywaru, a ugotowanie ryżu wyklucza możność nazywania takiej potrawy risottem. No, ale ja autorytem w kuchni nie jestem, gotuję dla przyjemności, a nie z musu, więc niech się ktoś jeszcze wypowie...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    W 100 % zgadzam się z Magdaleną i Bernadettą- to nie jest risotto.
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Po zmianie nazwy od razu danie jest do przełknięcia :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Wg mnie dodanie przedrostka a\'la przed słowem risotto sugeruje, że jest to potrawa podobna do risotto, ale samym risotto to nie jest. Więc nie rozumiem skąd te polemiki. Uważam, że jest to bardzo smaczna potrawa.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !