Sposób przygotowania

Ogórki kroimy w słupki (nie obieramy), solimy i zostawiamy na 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 6 godzinach odlewamy wodę z ogórków i wkrajamy obrany czosnek, posypujemy przyprawą chili. Podgrzewamy olej i wlewamy do zalewy, czyli zagotowanego octu z cukrem. Ogórki zalewamy gorącą zalewą i macerujemy 12 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 12 godzinach namoczone ogórki wkładamy do słoików i zalewamy syropem, w którym moczyliśmy je przez 12 godzin. Zakręcamy słoiki. Nie trzeba gotować słoików.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    w przyszłym sezonie ogórkowym muszę wypróbować ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !