Sposób przygotowania

Z niewielkiej ilości mąki, mleka, cukru i drożdży(ok 1/3-1/4 opakowania) trzeba przygotować zaczyn (wszystko razem utrzeć, tak żeby miało konsystencję śmietany i odstawić w ciepłe miejsce).
Jabłko trzeba obrać i zetrzeć na tarce.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wszystkie składniki oprócz masła klarowanego łączymy ze sobą na gładką masę. Chwilę wyrabiamy i dodajemy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilę.
Smażymy na rozgrzanej patelni, niekoniecznie na oleju (zdjęcie główne smażone na patelni teflonowej bez tłuszczu, drugie - na oleju). My lubimy z cukrem pudrem, odrobiną cynamonu i konfiturą wiśniową (oczywiście domową).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    smaczne i zdrowe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Dawno nie jadłem takich racuchów...
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    ciekawe, mam właśnie zakupiony zapas maki razowej to może sprobuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !