Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na dużej patelni. Kiedy się zeszkli dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć całość. Co kilka minut mieszać. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. Przestudzić.
Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem. Dodać do ciasta żółtka i mieszać znowu palcami z całą mąką. Wlewać do ciasta gorącą wodę uważając żeby się nie poparzyć przy tym. Ale partiami - za każdym razem zagniatając ciasto. Zagniatać je przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić na stolnicy oprószonej mąką pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć szklanką krążki i nadziewać przygotowanym farszem.
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe pierogi, delikatnie przemieszać i gotować 2 minuty.
Podawac polane podsmażoną na maśle cebulką lub okraszone skwarkami.
Smacznego!