Sposób przygotowania

Cytryny trzeba przelać wrzącą wodą i dobrze wyszorować; najlepiej zrobić to jakieś 2 godziny wcześniej przed robieniem kremu, żeby skórka wyschła i dobrze się ścierała.
Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z 1 cytryny, uważając, aby była to tylko żółta część, bez białego albedo (które jest zaraz pod skórką).
Z obydwóch cytryn wycisnąć sok, przelać do rondelka, dodać do soku żelatynę i podgrzewać na malutkim ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać utartą skórkę cytrynową.
Białka ubić na sztywną pianę.
Wymieszać z ubitą pianą masę żółtkową i zimny sok z rozpuszczoną żelatyną.
Rozłożyć krem do szklanych pucharków, każdy z nich przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem podgrzać dżem malinowy, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
(Świeże maliny należałoby przetrzeć przez sito, zostawiając parę sztuk do dekoracji).
Ubić śmietankę na sztywno.
Wyjąć pucharki z kremem z lodówki, udekorować śmietanką i dżemem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !