Sposób przygotowania

Kabaczek obieramy ze skóry, odcinamy wzdłuż 1/4 kabaczka, wydrążamy pestki.Łopatkę mielimy,przyprawiamy,dodajemy jajko,ugotowany ryż ,dokładnie mieszamy. Mięsem napełniamy kabaczka,przykrywamy odciętą częścią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy 1 szklankę wody,wrzucamy rozkruszoną kostkę bulionową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok godziny.W tym czasie przygotowujemy sos. Masło stopić ,zmieszać z mąką,zasmażyć nie rumieniąc,rozprowadzić pozostałą wodą, zagotować,przyprawić solą do smaku,kwaskiem cytrynowym,wymieszać z żółtkiem,śmietaną i tartym serem. podgrzać,ale nie gotować.Pod koniec pieczenia kabaczka polewamy sosem i pieczemy jeszcze ok 20-30minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !