Sposób przygotowania

Około 30 dkg mąki przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli wlewać do mąki cały czas mieszając- odstawić aby przestygło.Margarynę stopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru dodać do ciasta i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość), żółtka utrzeć z resztą cukru.Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka , resztę mąki,rodzynki i ostudzona margarynę. Ciasto wyrabiać aż będą robiły się pęcherzyki.Przełożyć do średniej wielkości formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką .Wyrównać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 160 stopni przez ok. 40 minut.Upieczoną wyłożyć z formy i ostudzić . Cukier puder utrzeć z odrobiną wrzątku i kilkoma kroplami olejku i polać babkę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Pyszny deser:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pyszna!
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    świetna baba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !