Sposób przygotowania

Ciasto: Przesiej 40 dag mąki. Do naczynia wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże. Dodaj jajko, cukier, 5 dag rozpuszczonego masła, wymieszaj i wlej do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godz., aby dobrze wyrosło.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki.
Do miski włóż masę makową, wbij jajko i wymieszaj.
Kruszonka: Do miski przesiej 15 dag mąki, dodaj 13 dag miękkiego masła, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon i ugnieć lekko palcami.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj i umieść w foremce. Na ciasto wyłóż masę makową, na niej rozłóż śliwki, w środek każdej włóż po jednym obranym migdale. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto piecz 190 stopniach ok. 50 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !