Sposób przygotowania

Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, osolić, zostawić na kilka minut, by zmiękł, odcedzić. Grzyby mun również zalać gorącą wodą, ale moczyć nieco dłużej, niż makaron- około 15 minut (pod przykryciem). Mięso zmielić, polączyć z poszatkowaną drobno kapustą, pokrojoną w cieniutkie paski (lub startą na grubych oczkach) marchewką, koncantratem pomidorowym, surowymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kiełkami sojowymi (lub kiełkami fasoli mung) oraz pokrojonymi drobno grzybami. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Papier ryżowy zanurzyć na bardzo krótką chwilę w ciepłej wodzie, położyć na prostej powierzchni (najlepiej na drewnianej desce), nałożyć farsz i zawinąć jak krokiety (tylko małe:-)). Smażyć na rumiano od razu po przygotowaniu na głębokim oleju. Podawać z zosem: słodko-kwaśnym lub chili.

Komentarze

  • 3
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    bardzo smakowite
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    to prawda.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    Wyglądają wspaniale !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Z chęcią bym skosztowała takich pyszności.
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    nie jadłam jeszcze, ale bardzo smacznie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie robiłem jeszcze sajgonek, muszę je wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !