Sposób przygotowania

Grzyby moczymy w małej ilości wody gotujemy,wyjmujemy i drobno kroimy a wywar zachowujemy. Cebulę drobno kroimy i zarumieniamy na oleju dodajemy grzyby i ryż ugotowany na sypko i mieszamy,doprawiamy solą pieprzem,majerankiem i kminkiem.Kapustę oczyszczoną z zewnętrznych liści kroimy na cztery części wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i blanszujemy przez kilka minut.Delikatnie wyjmujemy odsączamy i układamy w płaskim rondlu rozsuwając liście.Między liście wkładamy farsz i ściskamy aby kształtem przypominały cząstki kapusty.Podlewamy szklanką wywaru z kapusty z rozpuszczoną w nim kostką bulionu grzybowego i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.Wywar z grzybów mieszamy z mąką i śmietaną i wlewamy do sosu i doprawiamy do maku odrobiną cukru i dusimy jeszcze przez chwilę.Podajemy udekorowane listkami bazylii.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !