Sposób przygotowania

Pokrojony na kawałki grejpfrut wrzucić do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość się połączy. Przełożyć wszystko do formy; jeśli forma nie jest szczelna, lepiej uszczelnić ją folią aluminiową. Ja miałam porcelanową kokilkę więc nie musiałam.

Mąkę wsypać do naczynia, dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką, dodać wiórki kokosowe. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać cukier, widelcem wymieszać z ciastem. Można też rozetrzeć palcami aby nadać konsystencję kruszonki. Masę z grejpfruta i owoców posypać powstałą w ten sposób masą.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30- 35 minut do złocistego brązu. Może się zdarzyć, że trochę soku wypłynie na kruszonkę, jak w moim przypadku. Ale nie martwcie się tym. Przed podaniem schłodzić przez około 15 - 20 minut.

Można podawać z lodami lub budyniem. Ale ja nie miałam tyle czasu i chęci żeby czekać.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Smakowicie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    aż ślinka leci na widok tego deseru:D:D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Super! Mniam...
  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    swietny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !