Sposób przygotowania

Z mąki, 10 dag masła, 1 żółtka i 1/4 szklanki cukru pudru zagnieć ciasto. Uformuj kulę, włóż do lodówki na 30 min., wyjmij i rozwałkuj. Wytnij 6 krążków o średnicy większej niż wcześniej przygotowane foremki. Wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki wyłóż krążkami ciasta i ponakłuwaj.
Foremki trzymaj w chłodzie.
W misce utrzyj mielone migdały z 13 dag masła na gładką masę. Dodaj 6 łyżek cukru pudru, jajka, likier, wymieszaj.
Każdy krążek ciasta przykryj folią aluminiową. Piecz 15 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu folię usuń. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Tartoletki posmaruj kremem migdałowym i posyp jagodami. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz jeszcze 10 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !