Sposób przygotowania

CIASTO NA SPÓD:
mąka 3,5 szk.
cukier 3/4 szk.
masło 250 g
żółtka 5 szt.
jogurt naturalny 2 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

PONADTO:
czarna porzeczka ½ kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki

KOKOSOWA PIANKA:
białka 5 szt.
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g

Masło zmiksuj na gładki, biały krem dodaj cukier i dalej miksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w kulę i zawinięte w folię spożywczą włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Połową ciasta wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj je widelcem.

Opłukane i dokładnie osuszone czarne porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ułóż równą warstwą na cieście. Na owocach rozłóż drugą część ciasta.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Ubitą pianę ułóż na cieście.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C i piecz ciasto 40 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno rumieniło się od góry możesz je przykryć arkuszem folii aluminiowej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Wygląda bardzo apetycznie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Musi być pyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    świetne
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    fajne połączenie smaków :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    spróbowałbym tych pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    chętnie spróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny pomysł nigdy nie robiłam ciasta z czarną porzeczką i też chętnie spróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo apetycznie do kawy bym zjadła:)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smacznie
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszne :-)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    to ciasto na pewno by mi smakowało, lubię i czarną porzeczkę i kokos, do tego ładnie wygląda.. mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jeszcze ciasta z czarną porzeczką nie piekłam,zaciekawił mnie ten przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    dobre ciacho
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne ciach,uwielbiam kokosową pierzynkę na owocach:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata23

    pyszny deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !