Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 4 łyżki
białko 3 sztuki
galaretka owocowa 2 opakowania
bita śmietana
orzechy włoskie 2 łyżki
jabłko kwaśne 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić, rozgotować w niewielkiej ilości wody, odparować by masa zgęstniała. Ostudzić i lekko zmiksować.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z letnią masą jabłkową. Ponownie lekko zmiksować. Małymi porcjami dodawać do tężejącej galaretki. Ubijać lub miksować aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Mus przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami i udekorować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak