Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos napoli

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory bez skóry 0,5 kg
czosnek 1-3 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: sos napoli

Kolejny przepis z cyklu - składniki najwyższej jakości. Jeśli chcemy mieć dobry sos - pomidory muszą być bardzo dojrzałe, oliwa aromatyczna, parmezan - prawdziwy.
Tu nie ma miejsca na kompromis.

Zaczynamy od bazy - czosnek obieramy, przeciskamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy oliwę, podgrzewamy przez chwilę. Dorzucamy pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Dorzucamy część posiekanej bazylii, redukujemy sos. Gotowy sos można albo przetrzeć przez sito, albo zmiksować blenderem, można też zostawić bez rozdrabniania. Tuż przed podaniem warto jeszcze dosolić,dopieprzyć, dodać jeszcze trochę bazylii.
Ugotowany makaron mieszamy z parmezanem, następnie z sosem, My lubimy jeszcze dodatkową porcję parmezanu posypaną po wierzchu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 04.10.2011 21:23
cóż za piękna czerwień sosu :)
isetta 23.09.2011 09:50
wygląda przepysznie!
Misiek1 29.08.2011 14:42
Musi smakować rewelacyjnie - zwłaszcza z makaronem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak