Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i z 5 żółtkami. Dodać 1/2 szkl. cukru i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min.) 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać łyżkę kakao. Jabłka umyć, podzielić na kawałki, rozgotować, przetrzeć przez sito, ostudzić i ułożyć na cieście. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami bezpośrednio na przecier z jabłek (powidła/marmoladę). Ubić sztywną pianę z 5 białek i jednej szklanki cukru. Ułożyć ją na startym jasnym cieście. Ostatnią warstwę powinno stanowić starte ciasto z kakao. Piec 40-45 minut w gorącym piekarniku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !