Sposób przygotowania

Jabłka tarkujemy lub blenderujemy. Można również urzyć jabłek przygotowanych wcześniej, w słoikach.

Składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, ew. cynamon) mieszamy w misce aż uzyskamy jednolitą masę. (Uwaga! Ilość cukru podana w przepisie dotyczy jabłek słodkich. Im jabłka kwaśniejsze tym wiecej cukru należy dodać. Ponadto w przypadku jabłek \"ze słoika\" należy zredukowac ilość cukru i dostosować ją do zawartości cukru obecnym w przetworach).

Prostokątną blachę do ciasta wyłożyc papierem do pieczenia. Suchą masę podzielić na 3 części (ok 1.5 szklanki na warstwę), jabłka na 2. Na dno blachy wyłożyć równomiernie pierwszą warstwę suchą. Na nią nałożyć część jabłek, na to warstwę suchą, jabłka i znowu suchą. Na wierzchnią warstwę suchą nałożyć cienka warstwę masła (pokrojone w plasterki lub roztopionre wcześniej - nakładać pędzlem kuchennym).

Piec w 180 st, do zarumienienia (ok 30 min). Poczekać aż wystygnie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna..
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !