Sposób przygotowania

Żółtka z jajek oddzielić od białek. Mąkę należy przesiać przez drobne sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz oddzielonymi żółtkami, dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy na gładką masę bez grudek. Z białek ubijamy sztywna pianę (najlepiej sprawdzić przechylając naczynie do góry nogami czy piana spada) i dodać do ciasta. Formę do babki posmarować tłuszczem (masłem) i obsypać mąką albo bułką tartą. Wyłożyć masę do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Gotową babkę można z wierzchu ozdobić lukrem lub polewą czekoladową.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !