Sposób przygotowania

Grzyby suszone moczymy dzień wczesniej, drobno je kroimy. Dusimy na oleju razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy, przekładamy z woreczków do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W kapuście wycinamy \"głęba\", gotujemy całą kapustę w lekko osolonej wodzie, oddzielamy liście, wyjmujemy je na talerz do przestygnięcia. Kiedy przestygną z każdego liścia ścinamy końcowe zgrubienia.
Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso mielone, uduszone grzyby i cebulkę, jajko, 1 łyżkę przyprawy, doprawiamy farsz pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
Na liścia kapusty nakładamy farsz i zawijamy go.

Do pieczenia gołąbków użyłam żeliwnego naczynia. Na spód układam kilka liści kapusty, które mi pozostały, na to ciasno gołąbki jeden obok drugiego, podlewam wodą, wrzucam kilka ziaren ziela angielskiego i kilka sztuk listków laurowych oraz dodaję 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, rozrobionego z wodą. Wszystko zakrywam szczelnie liściami kapusty, aby gołąbki z wierzchniej warstwy nie przypaliły się.
Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz.

Oddzielnie przygotowuję sos. Do wody dodaję kostkę kosolową, przyprawę Kucharek, listki laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, do której dodaje kilka łyżek gorącego bulionu.
Czasami kiedy pojawią mi sie grudki sos przelewam przez sitko. Do jednolitej konsystencji sosu dodaję dużą ilość koperku, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Gołąbki upieczone przekładam do żaroodoprnego naczynia, zalewam gorącym sosem.
Z podanej porcji wyszlo mi 16 gołąbków. Przy takiej większej porcji wekuję po kilka w słoiku z sosem. Nakładam do słoikow z gorącym sosem i odstawiam do góry dnem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł13

    apetyczne, lubie sos pomidorowy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Super jedzonko:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    miroslawa

    super przepis, ja od razu gotuję gołąbki w pysznym sosie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !