Sposób przygotowania

Rodzynki i figi zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić je, osączyć i figi drobno pokroić. Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. W rondelku rozpuścić masło, dodać olej, cukier i 1/3 szklanki wody, lekko podgrzać, stale mieszając. Masę ostudzić i utrzeć z żółtkami. Następnie wmieszać partiami mąkę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Włożyć migdał i wymieszać ciasto. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć bakalie i orzechy. Piec 60 min w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia bakalie zanurzą się w cieście). Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !