Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem i amoniakiem przesiać, dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować, ułożyć na 2 blaszki z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Białka ubić na pianę z cukrem i rozsmarować na powidłach. Wierzch piany posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w temp. 180oC przez 30 minut.
Masa kremowa: 1 kostka margaryny, 0,5 l mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Z podanej porcji mleka odlać tyle, aby można było rozmieszać w nim mąki. Żółtka roztrzepać w mleku, ciągle mieszając zagotować, dodać mleko z mąką i ponownie zagotować, ostudzić. Margarynę ucierać z cukrem, dodawać stopniowo budyń jajeczny. Krem ułożyć na powierzchni jednego placka i przykryć drugim.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    lubię takie ciacha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha ciasto !
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    świetne ciasto
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    zapowiada się pysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    pycha ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !