Sposób przygotowania

Formę (średnica 24 centymetry) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Z jaj oddzielić żółtka od białek. Masło lub margarynę rozetrzeć na jednolitą masę i stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i aromat cytrynowy. Do ciasta dodać przesianą mąkę, mleko i całość mieszać przez 3 minuty mikserem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto nałożyć do formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce np. jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, rabarbar... Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    ciasta z wiśniami są przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !