Sposób przygotowania

Truskawki umyć, usunąć szypułki.
Truskawki umieszczamy w słoikach. Zasypujemy cukrem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na noc w ciemne, raczej chłodne miejsce. Przez 12 godzin truskawki zasypane cukrem puszczą sok.
Następnego dnia gotujemy wodę. Gorącą zalewamy truskawki. Po zalaniu wrzątkiem do każdego słoika wkładamy plasterek cytryny. Cytrynę wcześniej możemy obrać ze skórki lub sparzyć, można też wycisnąć sok i dodawać tylko kilka kropel soku. Dzięki cytrynie kompot będzie miał piękny kolor i będzie bardziej orzeźwiający.
Na końcu słoiki zakręcamy, pasteryzujemy i odstawiamy do spiżarni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !