Sposób przygotowania

Szpinak myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, oliwą i 3 łyżkami ciepłej wody. Doprawiamy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Blachę do pizzy nacieramy oliwą, aby pizza nam nie przywierała.

Ciasto nakładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. po tym czasie nacieramy je sosem i posypujemy suszonym oregano. Układamy szpinak, pokrojone pomidorki i ser Arla.

Pieczemy aż się ciasto pizzy lekko przyrumieni. Podajemy ze świeżymi listkami oregano.
Sos do pizzy - przygotowanie :

Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomidory, bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Można też użyć pomidorki z puszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !