Sposób przygotowania

Bakłażany, umyć, przekroić w zdłuż na pół i posypać solą. PO 20 minutach nadmiar wody zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebulka się zeszkli dorzucić mielone mięso (najlepiej z udźca indyka). Smażyć, jak mięso się zetnie dorzucić obraną marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów bez skóry, doprawc do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią i ziołami prowanalskimi. Smażyć ok 10 minut.
Z każdego bakłażana wydrążyć środek- ten środek pkroić w kostkę i dorzucić do farszu na patelni.
Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Przed podaniem posypać startm parmezanem i ewentualnie świeżymi listami bazylii

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo lubię faszerowane warzywa ,Twój bakłażan wygląda świetnie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    musi być smaczny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !