Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe wafelki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 300 gram
CUKIER W KOSTKACH 300 gram
olej roślinny do natłuszczenia
zapach migdałowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe wafelki

Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić do niego na 3 minuty obrane już migdały. Do garnka wlać jedną, stołową łyżkę wody i wsypać kostki cukru. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do zgęstniałego roztworu z cukru dodać podpieczone migdały. Dodać również zapach migdałowy do ciast. Delikatnie mieszać (uważać aby migdały się ze sobą za bardzo nie sklejały). Blachę do ciasta natrzeć olejem i rozprowadzić na niej przygotowaną masę migdałową (masa powinna mieć około 1,5-2 cm grubości) - forma do ciasta powinna być wąska. Najlepiej jakby masa nie stykała się z bokami blaszki - można tego uniknąć, gdyż migdałowa zawiesina jest bardzo rzadka. Następnie odstawić do zastygnięcia na około godzinę (lodówka nie jest konieczna). Po upływie tego czasu zastygnięta masę pokroić na prostokątne paski wyglądem przypominające wafelki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 27.05.2012 10:45
dobre!!!
Renataj 27.05.2012 09:20
Warto wypróbować.
Margo1 11.01.2012 08:42
lubię
Margo1 11.01.2012 08:42
lubię
jasiek 08.11.2011 00:00
dobre
krystyna24 14.10.2011 23:31
mniam
marchewka 26.09.2011 23:26
super, to z pewnością jest pyszne
Izabela28 12.09.2011 13:59
ciekawy pomysł, warty wypróbowania:)
olivka 29.08.2011 08:04
fajny przepis, dla łasuchów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak