Sposób przygotowania

Cytrynę umyć, przekroić na pół i z każdej połówki wycisnąć sok. Borówki dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie oczyszczone borówki wsypać do miski i dodać wcześniej wyciśnięty sok z cytryny. Dodać również cukier puder i cukier waniliowy. Całość zmiksować. Twarożek zmielić podwójnie, a jeśli będą jeszcze grudki to nawet potrójnie. Dodać do masy borówkowej i ponownie zmiksować na najwyższych obrotach, aby powstała jednolita masa. Połówki brzoskwiń wyciągnąć z puszki, odsączyć z nadmiaru zalewy i wydrążyć w nich głębsze dziury (powiększyć te powstałe po usunięciu pestki w szerz). Przygotowaną masę włożyć do \"pistoletu do dekorowania\" i wycisnąć z niego ładnie wymodelowany mus, kręcąc go wokół wydrążonej dziurki. (opcjonalnie można wsypać do tych dziurek kilka niezmiksowanych borówek - wedle uznania). Kręcić tak długo masą, aż powstanie piramidka ze szpiczastym wierzchołkiem. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu borówkowe koszyczki wyciągnąć i polać nie dużą ilością sosu jagodowego od góry (by spływała z wierzchołka w dół). Podawać na zimno.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !