Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i łączymy ostrożnie z ubitymi białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x40 cm.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem na parze. Ciągle ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę.
Ser miksujemy. Podczas miksowania sera, porcjami dodajemy masę czekoladową.
Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na półplasterki i układamy na masie serowej. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i ponownie schładzamy w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dzisiaj bym oddała wszystko za kawałek tego ciasta bo u mnie nawet suchego herbatnika nie ma .
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    i u mnie pusto a tu takie kuszące ciacho
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Rzeczywiście kusi... Pyszności:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Ja również skusiłabym się przynajmniej na kawałeczek.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    ale mi przyszedł smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !