Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Połączyć z wyrośniętym zaczynem, dodać resztę mąki, sól i dokładnie wyrobić. Dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i wanilią na puszystą masę, dodać ser. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje o wadze ok. 50 g (wyszło mi 15 sztuk). Z każdej z nich uformować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, w dość dużych odstępach. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (ja smarowałam bułeczkę przed nałożeniem farszu - masa serowa jest dosyć luźna i ciężko by było smarować nie rozmazując sera). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220*C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Adam12

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !