Sposób przygotowania

Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzać (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodawać partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, przełożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub okruchami ciastek. Gdy baba podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiać do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut w zależności od wielkości formy).
Ostudzoną babę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Adam12

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ogromna ta baba :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !