Sposób przygotowania

Jest to podstawowe włoskie ciasto drożdżowe, które można wykorzystać na wiele sposobów. W zależności od upodobań można zmieniać proporcje mleka i wody, bądź używać tylko wody. Można użyć drożdży suszonych, ale wtedy potrzebujemy nieco więcej niż wynika z opisu na opakowaniu - np jeśli opakowanie jest na 500g mąki, dodajemy 1,3 opakowania.

Podstawą udanego ciasta drożdżowego są: składniki w tej samej temperaturze i długie napowietrzanie. Żeby drożdże szybciej \'ruszyły\' używamy ciepłej wody.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże, cukier i łyżkę mąki rozcieramy na gładką masę z niewielką ilością ciepłej wody lub mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przesiewamy mąkę (nawet dwa-trzy razy), żeby ją dobrze napowietrzyć.
Ja do zrobienia ciasta drożdżowego używam malaksera, można też zrobić to ręcznie. Mąkę, rozczyn, wodę z mlekiem i szczyptę soli łączymy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, następnie powoli wlewamy oliwę z oliwek i dalej wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przegniatamy jeszcze raz. W tym momencie puszczamy wodze fantazji kulinarnej.

Z tak przygotowanego ciasta możemy zrobić: pizzę, focaccię, bułeczki, paszteciki, paluchy.

Do ciasta można dodać zioła, suszone pomidory, oliwki, cebulę

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    Uwaga, korekta - 1/3 szklanki oliwy, nie 1,3 - zauważyłam chochlika dopiero teraz ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !