Sposób przygotowania

Przygotować łamańce: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i posiekać. Dodać cukier, żółtko i śmietanę. Składniki połączyć, siekając nożem, następnie grudki rozetrzeć palcami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość 4 mm i foremkami wycinać ciasteczka. Smarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i układać na blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotować masę makową: opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie osączyć na sicie, zemleć dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać rozgrzany miód, posiekane bakalie, alkohol oraz śmietankę i wymieszać. Podawać w kryształowej misie, dobrze schłodzony, przybrany łamańcami. SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !