Sposób przygotowania

Z mąki, jajka i ciepłej wody zagniatamy ciasto. (wody dodajemy - jak mawia moja babcia-\"ile ciasto zabierze\", ciasto nie powinno być zbyt \"tępe\").

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę a gdy się zeszklą dodajemy do wyciśniętych przez praskę ziemniaków i sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny) dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Każde kółko napełniamy farszem i zlepiamy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy kilka minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Podajemy okraszone kiełbasą śląską podsmażoną z cebulką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !