Sposób przygotowania

Cytryny i limonki polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Bardzo cienko obierz. Skórki drobno posiekaj, a z miąższu owoców wyciśnij sok, odrzucając pestki i resztki miąższu.
Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Wsyp posiekane skórki cytrusów (kilka zostaw do dekoracji). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i mieszając gotuj jeszcze ok. 5 min. Syrop wystudź.
Sok cytrynowo-limonkowy wlej do syropu, dodaj likier. Zamrażaj ok. 4 godz. Często (co 30 min.) mieszaj. Gotowy sorbet przełóż do pucharków, udekoruj pozostawionymi cytrusami i listkami mięty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !