Sposób przygotowania

Do misy przesiać 40 dag mąki pszennej. Zrobić wgłębienie po środku dodać pozostałe składniki:drożdże, 5 dag cukru, jajo, żółtko i ciepłe mleko. Wymieszać. Dodać rozpuszczone 5 dag masła i wyrobić gładką masę. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Śliwki pokroić na drobne części. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać alkoholem i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Ciasto wyłożyć na stolnicę. Ponownie wyrobić, Przygotować 15 foremek na muffinki. Odrywać po kawałku drożdżowego ciasta i układać w foremkach. Na ciasto wyłożyć po porcji \"pijanych śliwek\". Przykryć kawałkami ciasta drożdżowego i posypać kruszonką (pozostała mąka wyrobiona z 3 dag cukru i 5 dag masła). Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Piec przez 12 minut w temperaturze 190ºC.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pychota!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pięknie wyrosły... Tylko pozazdrościć:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Cudne muffinki!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    wyglądają rewelacyjnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !