Sposób przygotowania

Mak sparzamy i odsączamy na sicie i mielimy w maszynce trzy razy.Z dwóch białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z makiem i mieszamy z pozostałymi składnikami.Margarynę ucieramy z cukrem ,żółtkami,dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia dodajemy aromat i skórkę pomarańczową.Z białek ubijamy sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy ciasto na nim rozkładamy masę makową i wstawiamy do piekarnika na 30 min na 180 stopni.Z czterech białek,cukru pudru i soku z połowy cytryny ubijamy bardzo sztywną pianę.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące wykładamy pianę i posypujemy orzechami oraz sparzonymi rodzynkami i ponownie pieczemy 15 min.Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajna nazwa.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !