Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 1 szkl
oliwa 4 łyżki
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z makiem

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec ok. 30 minut.
Zrobić masę: 1,5 szklanki maku zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie odlać dwa razy i zemleć w maszynce. Połączyć z 3 jajkami, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz zapachem migdałowym. Zagotować kostkę margaryny i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.06.2012 16:54
pyszności
kiziolek201 25.07.2011 16:55
Nie lubię maku
Małgorzata113 17.07.2011 08:58
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak