Sposób przygotowania

Listki herbaty pokruszyć i zalać przestudzoną wodą - tak mniej więcej w temperaturze 60 stopni. Po chwili wylać wodę, zostawiając mokre listki. Zalać \"turystycznym wrzątkiem\", czyli wodą w temperaturze ponad 80-85 stopni. Nie używać wrzątku 100 stopniowego, żeby liście nie puściły goryczy.
Do szklanki wcisnąć troszkę limonki i mandarynki, cukru lub cukru brązowego wg. uznania. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wrzątek, jak sama nazwa wskazuje, to wrząca woda a nie woda o innej,, niższej temperaturze... - a białą herbatę bardzo lubię i tak jak piszesz parzę ją wodą lekko przestudzoną
  • 1
    original
    Opublikowano

    petronella

    super..
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    picek

    @Pyza Smaczna - \"wrzątek turystyczny\" w cudzysłowie. A jeśli chodzi o wrzątek i 100 stopni to nic bardziej mylnego. Z fizyki wiadomo, że woda wrze w różnej temperaturze - zależy to od ciśnienia atmosferycznego i wysokości n.p.m. Ponadto jest też pojęcie \"overheating\", czyli przegrzania wody - w mikrofali można ogrzać wodę do ponad 100stopni a nadal nie wrze. Stąd trudno jednoznacznie określić temperaturę \"wrzątku\".
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    ciekawe z mandarynką
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam białą herbatę
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Nie ma to jak herbatki własnej roboty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !