Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 12 dkg
jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
jabłka 1 kg
rodzynki 5 dkg
cukier 5 dkg
sok z cytryny do smaku
cynamon do smaku
sól szczypta
cukier 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą

Mąkę, szczyptę soli i masło posiekać nożem. Dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3). Zawinąć w folię większą część włożyć do lodówki, mniejszą do zamrażalnika. Jabłka obrać pokroić skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu. dodać rodzynki, cynamon, i 5 dkg cukru. Większą częśc ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki formy. Na spodzie rozsmarować jabłka. Piec 30 min w temp. 180 st. Białka ubić z 15 dkg cukru, Przełożyć na jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na warstwę bezy. Piec jeszcze 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 31.10.2011 15:39
smakołyczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak