Sposób przygotowania

Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkami . Następnie dodajemy porcjami mąkę oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy.
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy na sicie. Następnie przekładamy je do miski, oprószamy pozostałą mąką ziemniaczaną. Połowę jagód dodajemy do ciasta i ostrożnie, lecz dokładnie łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wykładamy i rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch ciasta posypujemy resztą jagód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 45 minut. Aby jagody na wierzchu za bardzo się nie przypiekły, 15 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je folią aluminiową.
Placek po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !