Sposób przygotowania

Na zdjęciach zapiekanki przygotowywane indywidualnie w kokilkach, można użyć jednego większego naczynia, ale wtedy trzeba będzie zagnieść więcej ciasta. Na 24cm średnicy trzeba podwoić składniki.

Z mąki żytniej, masła i jajka szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.
Mięso, pieczarki i pora umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, dodać bazylię i oprószyć mąką pszenną.

Kokilki wysmarować masłem. ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Wylepić spód naczyń, na to wyłożyć farsz,szczelnie przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli używamy jednej większej formy ok 35 do 40 minut.

Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Nam najbardziej smakuje z sałatą z pomidorami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Smaczne!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    Bardzo fajna, na pewno wypróbuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !