Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy posoloną wodę, wrzucamy makaron, gotujemy 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Gruszki myjemy i odcinamy ich końce na wysokości 2/3 - tak by zostały tylko pękate części owoców. Nożem wycinamy gniazda nasienne i powstałe dołki napełniamy konfiturą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Do gotowej masy dodajemy makaron i namoczone, odciśnięte rodzynki.Mieszamy. Białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Żaroodporną formę natłuszczamy i ustawiamy w niej gruszki. Następnie obkładamy masą makaronową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i zapiekamy przez ok. 45 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    ciekawy pomysł, muszę koniecznie spróbować!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !