Sposób przygotowania

1. Połówkę cytryny obierz ze skórki , wyciśnij sok. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć środki z pestkami. W garnku zagotuj półwytrawne wino z dodatkiem 2 dag cukru, gożdzików, cynamonu oraz soku i skórki cytrynowej. Włóż połówki gruszek i gotuj 10 min. Po zdjęciu z ognia, wystudź w winie.
2. Przygotuj krem: mascarpone utrzyj z twarogiem na gładko. dodaj 40 ml wina białego oraz 5 dag cukru i cukier waniliowy. Dobrze wymieszaj.
3. Biszkopty połam na duże kawałki. ciastka skrop resztą wina białego. Przygotowany krem nałóż do 2 szklaneczek albo dużych pucharków. W masę powtykaj kawałki ciastek. Zimne gruszki ostrożnie wyjmij z wina, dobrze odsącz. Włóż do szklaneczek z kremem. Przed podaniem deser dobrze schłodź.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !