Sposób przygotowania

Karpia oczyszczamy z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem jeszcze się przyda. Karpia i chałkę mielimy drobno przez maszynkę, do masy dodajemy sparzone rodzynki i migdały bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko a na sam koniec ubitą pianę z białka. Całą masę wyrabiamy, bierzemy tetrową pieluchę i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skóry z karpia, kładziemy na nie farsz i zawijamy w rulon. Całość zawijamy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszką i selerem przez 50 min. Po tym czasie wykładamy, czekamy aż ostygnie, kroimy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !