Sposób przygotowania

Wlewamy nabiał kefil lub/i maślankę, śmietanę i sodę oczyszczoną. Czekamy, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Dodajemy jajka. sól do wyboru mak lub kminek, i stopniowo mąkę. Wyrabiamy, tak by ciasto się nie lepiło do dłoni. Dodajemy olej i całość mąki i urabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na ok 6-8 placków i wyrabiamy je pojedyńczo, kładąc na blaszce podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze ok 120-140 stopni ok 20-30 min obracając na drugą stronę gdy placki się zarumienią.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    pierwszy raz widzę i słyszę - zapowiadają się smakowicie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !