Sposób przygotowania

Na blat wysypuje składniki na ciasto i wyrabiam kruche ciasto. Następnie umieszczam je w zamrażalniku na około 1 godzinę, aby stwardniało. Kruche ciasto wyjmuje z zamrażalnika i wałkuje. PRzygotowane ciasto umieszczam w formie na tarte. Ciasto dziurawie widelcem z każdej strony i układam na ciasto folię z dodatkiem ,np. fasolek(aby podczas pieczenia ciasto nie urosło. Wstawiam do piekarnika na około 10 minut w 200 C. Po tym czasie zdejmuje folię z fasolkami i piekę jeszcze około 5 minut. Przygotowaną tartę studzę. W międzyczasie przygotowuje białą warstwę- w 1/3 szkl wrzącej wody rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny. Do rondelka wlewam śmietanę, sypie cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko ze sobą łącze za pomocą trzepaczki. Gdy masa będzie lekko ciepła wylewam ją na tartę i umieszczam w lodówce. Rabarbarowa warstwa: w 1/4 szkl wrzącej wody rozpuszczam 1-2 łyżeczki żelatyny. Rabarbar myję,obieram i kroję na drobne kawałki. Do rondelka wsypuje rabarbar i cukier(do smaku), duszę go aż puści sok, następnie wlewam żelatynę i jeszcze chwilę gotuje. Gdy biała warstwa \"zestygnie\" wlewam rabarbar(nie może być gorący!). Podaję, gdy masa rabarbarowa zetnie się.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Jak z rabarbarem to ja chętnie się skuszę.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    ocz\ywiście zapisuję sobie i jak tylko przyjadę do domu to się zabieram za pieczenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !